Vanaf 1 januari 2024 in de richtlijn op alle scholen: Mobiele telefoons en ‘andere devices’ zijn niet langer toegestaan in de klas, tenzij ze educatief gebruikt worden tijdens de les (toevoeging bij het VO).
Ik zelf ben voorstander van het hanteren van richtlijnen in plaats van een volledig verbod op smartphones in klaslokalen. Vergelijk het met andere objecten: we nemen toch ook geen kip of racefiets mee de klas in, die horen daar gewoon niet thuis. Een verbod op alle artikelen die niet mee de klas in mogen is echter bij kippen of racefietsen niet nodig, dat wéét je, dat is aangeleerd. Op dezelfde manier kunnen we jongeren leren hoe ze hun smartphones op een educatieve en respectvolle manier kunnen gebruiken. Hoe je ermee om moet gaan, wat verslaving aan de smartphone (nomofobie) is, hoe je je schermtijd in de gaten kan houden. En wanneer het gebruik ervan wel of niet toelaatbaar is. (Ook geldig voor ouders, leerkrachten etc.) Laten we de mogelijkheden benutten om digitale geletterdheid te bevorderen, terwijl we tegelijkertijd de juiste richtlijnen handhaven.
Samenvatting van het bericht:
Minister Dijkgraaf roept scholen op om smartphones uit klaslokalen te verbannen. Hij wil dat scholen na de zomervakantie maatregelen nemen om afleiding te voorkomen. Als scholen niet genoeg doen, overweegt de minister landelijke regels. Momenteel ervaren leraren de aanwezigheid van smartphones als storend. Een recente peiling onder leraren toonde aan dat 73% van de middelbare schoolleraren de smartphone uit de klas wil verbannen. De richtlijn om smartphones niet langer toe te staan in de klas, behalve voor educatieve doeleinden, zal ingaan op 1 januari 2024. Nederland volgt hiermee het voorbeeld van andere landen zoals Frankrijk, België en Duitsland, waar al verboden gelden voor smartphones op scholen. Scholierenorganisatie Laks sluit zich aan bij de afspraken, omdat er geen totaalverbod komt. Ze benadrukken dat smartphones nuttig kunnen zijn voor educatieve doeleinden en roepen schoolbesturen op om met leerlingenraden te overleggen over de praktische invulling van de regels.
NB: Bijgevoegde illustratie, prachtig getekend door Bas van den Biggelaar komt uit mijn boek “Smartphone Etiquette“, waarin ik een hoofdstuk over de etiquette van het smartphonegebruik op scholen geschreven heb.
©2023 Marlous de Haan – Digital Wellness Expert