Smartphone Etiquette

Smartphone Etiquette in de Digitale Wereld

Ah, smartphones! Ze zijn de bondgenoten van menig professional, een noodzakelijk hulpmiddel voor ons dagelijks leven en, toegegeven, soms onze ergste afleiding. Vraag je jezelf wel eens af of je smartphonegedrag op de werkvloer, thuis of zelfs in de klas wel op zijn plaats is?

Waarom Smartphone Etiquette essentieel is

De snelheid waarmee smartphones een integraal onderdeel van ons leven zijn geworden, is verbluffend. Maar zo snel als de technologie vooruitging, hobbelden onze etiquette en sociale normen er een beetje achteraan. Ooit tijdens een vergadering een collega betrapt die onder de tafel een bericht aan het sturen was? Of zelf stiekem gedaan? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige.

Een recente studie wees uit dat 7 op de 10 professionals zich gestoord voelen door het smartphonegebruik van hun collega’s tijdens vergaderingen. Voor onderwijsprofessionals is de uitdaging nog groter, met een groeiend aantal studenten dat meer aandacht besteedt aan hun schermen dan aan de les.


Waarom is Smartphone Etiquette essentieel?

Laten we eerst even stilstaan bij wat opvallende statistieken:

  • Maar liefst 69% van de smartphone gebruikers checkt binnen 5 minuten na het wakker worden hun toestel. Jij ook?
  • Grappig (of misschien zorgwekkend?) feit: 55% van de vrouwelijke millenials zou een maand geen seks overwegen in ruil voor hun smartphone.
  • En ook op jonge leeftijd beginnen we al: 21% van de kinderen onder de 8 jaar heeft een smartphone.

Dus ja, Smartphone Etiquette is tegenwoordig onmisbaar. Bijna iedereen heeft een smartphone, en deze speelt een centrale rol in ons dagelijks leven. Door de razendsnelle opkomst van dit apparaatje is er een behoefte ontstaan aan duidelijke gedragsregels. Want wanneer is smartphonegebruik nu wel en niet gepast?


Situaties die vragen om duidelijke etiquette

Op het Werk

Moet er een specifiek protocol komen voor smartphonegebruik tijdens kantoortijden? Hoe vaak check jij je telefoon tijdens een vergadering?

Op School

Staat de smartphone aan of uit in de klas? En wat als je hem nodig hebt voor een project?

Thuis

Is jouw eettafel een smartphonevrije zone? Hoe gaat jouw gezin om met schermtijd tijdens het diner?

Openbaar Vervoer

Vind je het oké om te bellen in de bus? En hoe denk je dat je medereizigers hierover denken?

In de Winkel

Sta je in de rij voor de kassa en voel je de drang om je smartphone te checken? Mag dat?

Selfiesticks

Zijn ze handig of vooral gevaarlijk?

Tijdens Intieme Momenten

Komt er een berichtje binnen tijdens een romantisch moment? Wat doe je dan?

Bij de Dokter

Telefoon aan of uit in de wachtkamer?

Op het Toilet

Neem jij je smartphone mee naar het kleinste kamertje? En heb je dan ook al nagedacht over hygiëne?


De basisregels van Smartphone Etiquette

  1. Respecteer de omgeving: Ben je op het werk, in een les of in een openbare ruimte? Dim je scherm, zet je telefoon op stil en weersta de verleiding om hem erbij te pakken.
  2. Persoonlijk contact eerst: Wanneer je in gesprek bent met iemand, toon respect door je volledige aandacht te geven. Dat WhatsApp berichtje kan wel even wachten!
  3. Versta de kunst van de ‘digitale pauze’: Geef jezelf regelmatige schermvrije momenten. Dit helpt niet alleen je welzijn, maar verhoogt ook je productiviteit.
  4. Gebruik technologie als tool, niet als afleiding: Smartphones zijn fantastisch, maar laat ze jouw dag niet domineren. Prioriteer face-to-face interacties.

Voor wie is Smartphone Etiquette eigenlijk?

Kortom: voor iedereen! Of je nu jong of oud bent, student of leerkracht, werknemer of manager. Dit boek is zowel bedoeld voor diegenen die een smartphone hebben als voor degenen die erdoor beïnvloed worden.

  • Voor jongeren, leerlingen, leerkrachten, opvoeders en ouders.
  • Voor werknemers, werkgevers, ZZP’ers, vergadertijgers, en klanten.
  • Voor vrienden, kennissen, buren, relaties en collega’s.

Wil je meer weten? Duik in de vele situaties die in dit boek zijn beschreven en ontdek hoe je optimaal om kunt gaan met jouw smartphone in verschillende omstandigheden.

Tips voor Bedrijfsleiders en HR Professionals

Het beheersen van smartphone etiquette is cruciaal om een productieve en respectvolle werkomgeving te behouden. Overweeg workshops over digitaal welzijn of het instellen van ‘smartphonevrije zones’ in bepaalde delen van het kantoor.

Advies voor Onderwijsprofessionals

Leer je studenten het belang van focus. Een experiment waarbij smartphones voor een uur worden weggelegd kan verrassende resultaten opleveren over betrokkenheid en concentratie!

Aanpak voor ZZP’ers en Individuele Werknemers

Stel vaste ‘offline’ momenten in. Dit kan tijdens de lunch zijn of de eerste 30 minuten na het ontwaken. Je zult merken dat je je frisser en meer gefocust voelt.


Do’s en Dont’s

Wat zijn volgens jou de absolute do’s en dont’s van smartphonegebruik? Denk je met ons mee? We willen graag weten waar jij je aan ergert en welke etiquette voor jou onmisbaar zijn. Laat het ons weten!


Meer Leren?

Benieuwd naar alle 125 gouden gedragsregels voor smartphonegebruik? Check dan mijn boek “SMARTPHONE ETIQUETTE: 125 GOUDEN GEDRAGSREGELS die je zou moeten kennen voor het gebruik van je mobiel”.


Reflectie en Actie

Sta even stil: hoe vaak gebruik je je smartphone op een dag? Is het altijd op de juiste momenten en om de juiste redenen? Wat zou je kunnen veranderen om jouw smartphone etiquette te verbeteren?

Nu je bewust bent van enkele basisprincipes, daag jezelf dan uit om één van bovenstaande tips deze week te implementeren. Samen kunnen we een wereld creëren waarin technologie ons verbindt, in plaats van ons afleidt.

Zoals je ziet, is de digitale revolutie veel meer dan alleen technologie. Het gaat ook over hoe we ermee omgaan. En daar kunnen we allemaal nog wat in leren. Ben jij klaar voor de uitdaging?


©2020 Marlous de Haan – Digital Wellness Expert