Digital Detox is een periode waarin een persoon afziet van het gebruik van elektronische apparaten zoals smartphones, computers en social media platforms. Deze periode wordt beschouwd als een mogelijkheid om stress te verminderen of focus op sociale interactie in de fysieke wereld.
Of in het kort: Een time-out van alle digitale media en digitale technologieën.
Bedenk je dat de gemiddelde schermtijd per dag boven de 4,5 uur ligt, dat zijn 70 dagen van 24 uur per jaar. Moet je eens even indenken wat een tijd. Als je uitgaat van een werkweek van 40 uur zijn dat 40 werkweken! Moet je je eens voorstellen wat je daarin aan “andere” dingen zou kunnen doen. Bizar bijna!
Als er sprake is van een Digital Burnout of je bent onderweg daarheen, kan een Digital Detox een oplossing zijn. Echter, dat heeft ook meteen een manco. Detox is namelijk volledig afzien. Hardcore stoppen. Als niets anders meer helpt is een Digitale Detox een mogelijke oplossing. Hierbij ga je zoveel mogelijk OFFLINE.
Een aantal voorbeelden zijn:
- Er zijn reisburo’s en bedrijven die arrangementen en/of lokaties aanbieden waarbij geen wifi of internet beschikbaar is. Op deze stilte lokaties kan je even of langere tijd ontsnappen aan alle digitale invloeden om je heen.
- De trent van de “Digital Detox Movement”. Hierbij zet je gewoon je smartphone eens een tijdje uit. Hierdoor kan je je energie en concentratie weer een beetje op een gezond niveau krijgen en mentaal en fysiek even afkicken van de digitale apparaten en invloeden.
- Gebruik bijvoorbeeld je vakantie als Digitale Detox. Spreek met jezelf en/of je reisgenoten/gezin/vrienden af dat je tijdens je vakantie offline bent. Op deze manier heb je ècht vakantie en kom je uitgerust terug.
- Zet je smartphone in het weekend uit. Of, als je wel bereikbaar wil zijn voor je aangewezen peronen, op “niet storen”.
- Zet al je notificaties en pushberichten uit.
- Gebruik bepaalde apps op je smartphone die inzichtelijk maken wat je online aanwezigheid en gebruik is. Zowel om te confronteren (hoeveel uur was je per dag online) als om te reguleren (bijv. apps met tijdslimieten)
- Aanpassingen aan je smartphone zelf om gebruik ervan te ontmoedigen (Bijv: kleuren uitzetten, (push)meldingen uitzetten, homescreen alleen noodzakelijke apps en social media in een aparte map op een andere pagina, vliegtuigstand of niet-storen stand gebruiken als je op je werk/bezoek/uit eten bent (geef prioriteit aan je omgeving!) etc)
- Maak smartphonevrije zones in huis (Bijvoorbeeld de slaapkamer, de eettafel en de badkamer/wc zijn plaatsen waar je ook prima zónder smartphone kan zijn) of stel smartphonevrije tijdstippen (Bijv tussen 17.00h en 20.00h smartphones weg) in. Op die manier creëer je tijdelijke digitale detox tijden of digitale detox zones.
- Gebruik weer de ‘ouderwetse” alternatieven die bewezen óók goed zijn. Bijv: een wekker ipv je smartphone (en die komt dan meteen de slaapkamer niet meer in). Of een fototoestel ipv je smartphone. Omdat je daar de foto’s van moet uploaden, en dus een handeling moet verrichten, denk je ook bij het maken beter na over de noodzaak van een foto. Hiermee voorkom je doelloos geklik van honderden foto’s op je smartphone die je daarna misschien nog 1x bekijkt en daarna nooit meer.
- Het herkennen en erkennen van FOMO, de Fear of Missing Out. Je hoeft niet alles te lezen en te weten. Maak keuzes. En over e-mails gesproken: beantwoord deze vanaf nu nog maar 1 x per dag op een vast tijdstip i.p.v. op het moment dat de melding komt dat er een bericht is.
- Werk. Je hebt het recht op onbereikbaarheid. Gebruik dat ook. En als je op/met je werk afhankelijk bent van een smartphone. Neem dan twee smartphones, één voor zakelijk en één voor privé.
- etc.
Een volledige Digital Detox is echter nauwelijks mogelijk in de wereld van nu, tenzij absoluut noodzakelijk voor je eigen gezondheid. Tussen digitaal maximalisme (de filosofie waarin in elke technologie die je aandacht trekt een potentieel voordeel gezien kan worden) en digitale detox (geen gebruik van digitale technologie) zit natuurlijk een heel spectrum aan mogelijkheden.
Wij zijn meer een voorstander van Digitaal Minimalisme; een filosofie van technologiegebruik waarin je al je online tijd concentreert op een klein aantal zorgvuldig geselecteerde en geoptimaliseerde activiteiten die je zelf waardeert en deze sterk ondersteund en waarbij je dan graag al het andere, voor jou overbodig, links laat liggen.
©2023 Marlous de Haan – Digital Wellness Expert