Interviews
- Fysiek of online: in overleg
- Tijdsduur: in overleg
BUTTON: Meer informatie en/of boeken
Informatie voor journalisten:
Marlous de Haan, auteur
Marlous de Haan is een rasechte nomofoob, verslaafd aan de smartphone en dagelijks op internet te vinden. Daarnaast is ze ook een mensen-mens. Ze heeft graag contact met anderen en houdt van vergaderen, regelen en organiseren.
Hierdoor is het logisch dat ze, tijdens de coronacrisis, in haar eigen omgeving het voortouw neemt om bijeenkomsten via videobellen te organiseren, mensen gaat enthousiasmeren om het te gaan gebruiken en, als auteur van het boek Smartphone etiquette, zich al gauw op de etiquette van het videobellen richt.
De afgelopen jaren heeft ze ‘het fenomeen smartphonegebruik’ bestudeerd en geïnventariseerd. Enkele jaren geleden trok ze als fysiotherapeut en fysiotherapiewetenschapper daarover aan de bel. In haar beroepspraktijk kwam ze in aanraking met de fysieke klachten die kunnen ontstaan door het gebruik van smartphones en andere mobiele devices: de tabletnek, de smartphoneduim, overbelasting van schouders en nek, hoofdpijn en slaapstoornissen. De (langdurige) houding waarin deze apparaten worden gebruikt, kan een groot scala aan lichamelijke klachten veroorzaken.
Vandaaruit is ze zich ook gaan verdiepen in de gevolgen op fysiek, emotioneel en sociaal gebied, en in de nomofobie, de verslaving aan de smartphone. Een van de stappen in die verdieping is het schrijven van richtlijnen en een etiquette bij het gebruik van de smartphone geweest. In het voorjaar van 2020 verschijnt haar boek Smartphone etiquette, 125 gouden gedragsregels die je zou moeten kennen voor het gebruik van je mobiel.
Van smartphonegebruik is het maar een kleine stap naar het gebruik van etiquette bij het videobellen. Videobellen is, zeker door de coronacrisis, niet meer weg te denken uit ons leven. De etiquette bij videobellen maakt ons bewust van de gedragsregels tijdens het gebruiken ervan. Hoe willen we ermee omgaan, hoe willen we dat anderen ons zien? De meeste, nu gangbare gedragsregels zijn gebundeld in dit boek over videobellen-etiquette, “Videobellen Etiquette, 75 niet te missen gedragsregels voor succesvol beeldbellen”
Marlous de Haan was te zien op diverse media: tv, radio, kranten, tijdschriften en online. Zij is expert op het gebied van videobellen. Marlous begeleidt onlinemeetings en geeft trainingen in hoe je succesvol kunt beeldbellen. Als fysiotherapiewetenschapper verdiept zij zich in de fysieke, mentale en sociale problemen die veroorzaakt worden door het gebruik van mobiele apparaten. Daarnaast is zij gespecialiseerd in nomofobie, de oorzaak van de verslaving aan de smartphone. Eerder schreef ze het boek Smartphone etiquette. Ze publiceert boeken en artikelen en geeft interviews en lezingen over nomofobie, smartphone-etiquette, videobellen-etiquette, digitale detox en digital wellness.
Schrijven
Schrijven van boeken en artikelen over Smartphone Etiquette, Videobellen Etiquette, Nomofobie, Digitale Detox, Digital Wellness en alles wat daar mee te maken heeft.
Lezingen
Het geven van lezingen en presentaties over Smartphone Etiquette, Nomofobie, Digitale Detox, Digital Wellness en Videobellen Etiquette. Tevens beschikbaar voor signeersessies.
Expert
Verzamelen van kennis over Nomofobie, Smartphone Etiquette, Digitale Detox, Digital Wellness, Videobellen Etiquette, fysieke klachten door smartphone gebruik en alles wat daarmee geralateerd is
Smartphone Etiquette
COVER
ACHTERFLAP
AUTEURSFOTO
ILLUSTRATIES
BOEKBERICHT
INKIJKEXEMPLAAR
Videobellen Etiquette
KLIK